Skip to main content

ADVtee uit 1 paneel + Tutorial met alternatieve V-hals

Posted on | Anne | 3 Comments

Ik vind het best een uitdaging om leuke patronen te vinden voor mijn stoere boy, dus ik hoefde niet lang na te denken of ik dit patroon zou aanschaffen. De ADVtee van Sofilantjes is een heerlijk patroontje om te maken, voor jongens én meiden. Dit t-shirt heeft zo veel leuke mogelijkheden, met bijvoorbeeld colorblock en een borstzakje of de kraag met drukknoopjes. En met de lange/korte mouw optie is het een patroon dat je het hele jaar door kunt gebruiken. Leuk om te maken en om te dragen, de shirts die ik maakte naar dit patroon zijn mijn zoontjes favoriete shirts.

Al een aantal keer deelde ik mijn naaisels van de ADVtee uit 1 paneel. Ik vind het zonde om zo’n mooi paneel in stukken te knippen als ik het op exact dezelfde plaats weer aan elkaar naai. Omdat ik er veel vragen over kreeg hoe ik dat gedaan had, heb ik Anne gevraagd of ik er een tutorial over mocht maken. En ze ging akkoord (leuk)!!! Bij dit t-shirt heb ik een alternatieve wijze gebruikt om de V-hals te maken, dus die komt er als bonus bij. Laten we beginnen!

Benodigdheden:
ADVtee patroon van Sofilantjes, ik maakte maat 128 en dat is qua breedte wel het maximaal haalbare voor de afmetingen van dit paneel.
Paneel retro scooter, 83 x 83 cm (ik kreeg deze van Stoffenelf.nl, ja ik ben een bofkont)

Het gebruikelijke aan naaigerij: schaar, spelden, naaimachine en/of lockmachine.
Een leuke stof voor mouwen en boord. Ik gebruikte french terry in jeanslook, gekocht op het Stoffenspektakel.
Ik ga er voor het gemak in deze tutorial van uit dat je het patroon al hebt geprint en aan elkaar geplakt.

Werkwijze:

Stap 1: Neem het patroon over in de juiste maat. Let er hierbij op dat je het hele voorpand nodig hebt én het hele achterpand. We knippen deze niet op de vouw. (Ik knipte een extra half rugpand omdat ik er al 1 had)

TIP: Ik gebruik geen patroonpapier, maar puinzakken van de Action (bij de schilderspullen) om mijn patronen op over te nemen. Het is duurzamer dan papier en omdat ze transparant zijn heel handig als je panelen of een stof met een patroontje gebruikt omdat je precies kunt zien hoe je uitkomt op de stof.

Stap 2: Bepaal welk deel van het paneel de voorkant van het shirt gaat zijn. Afhankelijk hiervan leg je het achterpand links of rechts van het voorpand. Ik wilde de scooter als voorkant bij dit paneel, dus het achterpand komt rechts van het voorpand te liggen.

Stap 3: Leg de patroondelen op de stof en let er daarbij op dat ze elkaar 1 cm overlappen. Sofilantjes patronen hebben 1 cm naadwaarde inbegrepen, vandaar deze overlap. Nu komt die transparantie van de puinzakken goed van pas, want ik kon schuiven tot ik tevreden was met de uitsnede.

Stap 4: knip het hele voor- en achterpand uit. Ik heb het shirt 2 cm langer gemaakt, ik hou van iets langere shirts. Knip ook de mouwen uit (geen foto, maar spreekt voor zich, toch?)

Stap 5: vouw het shirt met de goede kanten op elkaar en speld de schouders en de zijnaad vast. Naai deze met de lockmachine of met een zigzagsteek op de naaimachine aan elkaar.

Stap 6: leg de mouwen met de juiste kant op elkaar en zet de onderkant vast met de lockmachine of met een zigzagsteek op de naaimachine.

Stap 7: we gaan nu de mouwen inzetten. Keer de mouwen met de juiste kant van de stof naar buiten. Deze schuif je in het shirt, op de manier zoals op de eerste afbeelding hierboven. Let goed op bij de kant van het shirt waar je geen naad hebt, dat de naad van de mouw op de juiste plaats zit. Ik gebruik een speldje om dit te markeren in de vouw als het t-shirt plat op tafel ligt.
Zet de mouw vast met spelden en naai deze met de lockmachine of met een zigzagsteek op de naaimachine aan het shirt.

Even omkeren en je werk bewonderen. Het begint al behoorlijk op een t-shirt te lijken. En dan nu… de hals. Een V-hals is net even een stukje uitdagender dan een ronde hals, maar oefening baart kunst. Dit is mijn derde keer geweest en ik merk dat het iedere keer beter gaat.
Voor dit shirt maakte ik een V-hals met overslag in plaats van een naad in de V.

Stap 8: knip de boord voor de hals, maar zonder de V-inkeping. Ik maakte de boord ook 2 cm langer omdat de french terry stof minder rekt dan boordstof. Een regel die over het algemeen voor mij werkt is deze: meet de opening van de hals op en neem 80% hiervan als lengte voor de boord.

Stap 9: vouw de boord in de lengte dubbel en strijk deze mooi plat. Het moet niet, maar het is wel veel handiger vind ik. Leg nu de uiteinden over elkaar heen zoals op de foto. Het uiteinde van het bovenste stuk van de boord ligt gelijk aan de onderzijde van de andere kant. Zet de uiteinden in de punt smal op de kant vast met de naaimachine.

Het inzetten van de kraag gaat nu op dezelfde manier als de V-hals in de handleiding van de ADVtee.

Stap 10: Naai met een grote steek een verstevigingsnaad langs de punt van de V (voorzijde lijfje), op ongeveer 1 cm van de rand van de stof.
Knip het midden van de V in op 0,6 cm, let op dat je de verstevigingsnaad niet doorknipt.

Stap 11: (En toen moest ik een afbeelding uit de instructies van Anne lenen, omdat ik hier geen foto van heb gemaakt oeps!)
Leg de halsboord met de punt van de V op de geknipte markering op de voorzijde van het lijfje. Spreid het midden van de V zodat de randen van de hals gelijk liggen met de randen van de boord.

Stap 12: Zet de punt van de boord met de naaimachine vast aan de hals van het lijfje. Naai vanuit de punt ± 3 cm, doe dit naar beide kanten. Keer de boord om en controleer of de hoek van de V-hals naar wens vast zit. Als dit niet het geval is, haal dan los en probeer opnieuw.

Stap 13: verdeel de halsboord met spelden gelijkmatig over de hals en naai deze vast. Ik doe dit vaak eerst met een grote (basting) steek, voordat ik deze afwerk met de lockmachine. Als je geen lockmachine hebt, gebruikt dan een zigzagsteek op de naaimachine. Let erop bij het vastzetten dat je de stof van de boord voldoende oprekt tijdens het naaien, maar dat de stof van het shirt niet oprekt. Anders krijg je een gelubberde kraag. Draai de kraag naar de goede kant en strijk deze plat. Eventueel kunt je de kraag smal op de kant doorstikken met een zigzagsteek.

Stap 14: Zoom de onderkant van het shirt en de mouwen om en zet deze vast met een tweelingnaald of zigzagsteek. Ik koos ervoor om de mouwen naar buiten om te slaan, omdat ik de binnenkant van french terry zo grappig vind met die lusjes. Zet even een stap naar achter en bewonder je werk ;-)!

Mijn model had maar weinig geduld met zijn moeder die foto’s wilde maken, maar hij is erg blij met zijn stoere shirt. Behalve dit exemplaar met de scooter, maakte ik eerder al een olifant en een retro VW Beetle tot ADVtee. Het zijn favorieten van de kleine meneer.

Bij de olifant lag het achterpand links van het voorpand, maar de werkwijze blijft hetzelfde.

De VW Beetle maakte ik met de drukknoopsluiting en lange mouwen.

Dit was mijn tutorial (en allereerste gastblog, ik vond het superleuk om te doen Anne BEDANKT!). Ik hoop dat ik hiermee de Sofilantjes fans kan inspireren en dat er meer ADVtee shirts zullen verschijnen op de Sofilantjes Sew & Show Facebook pagina. Wat mij betreft is dit patroon echt een pareltje.

Groetjes,
Pamela

Over mij: ik ben Pam(ela), Brabantse mama van 2, getrouwd met mijn grote liefde en grafisch ontwerper van beroep. Creatief, eerlijk, perfectionistisch en soms buiten¬gewoon eigenwijs zijn eigenschappen die ik mezelf mag toebedelen. Creatief bezig zijn is echt mijn ‘ding’, van 2-D ontwerpen en lettertypes verzamelen tot koken, interieur styling, meubels opknappen en mijn grootste hobby naaien. Kortom; uitvogelen hoe ik mijn creatief zijn tot het maximale kan benutten.
Bedankt voor het lezen van mijn tutorial!

Shares


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Buy more save more

(PDF patterns only)

  • Spend €25* or more and save 10%.
    Use code: SAVE10
  • Spend €45* or more and save 20%.
    Use code: SAVE20
  • Spend €65* or more and save 30%.
    Use code: SAVE30

(Sale items excluded)
* Excl. Taxes


Recent comments


ArchivesThank you for visiting

Thank you for visiting our website. This website and all its content are copyright protected. Please ask permission before sharing any pictures or articles, especially when a child is shown in the image.


REGISTER FOR OUR NEWSLETTER

OR FOLLOW US